5 základních otázek o extra panenském olivovém oleji

Konzumujete olivový olej každý den? Pravděpodobně ano, používáte však extra panenský olivový olej? Víte, jaké jsou kromě ceny hlavní rozdíly mezi ním a ostatními olivovými oleji? Věnujte 5 minut tomuto příspěvku a určitě objevíte něco nového o tomto pilíři středomořské kuchyně, někdy tolik neznámého.
Co znamená EPOO?
Jsou to iniciály pro extra panenský olivový olej. EPOO je jenom šťáva ze samotných oliv, neexistuje tedy žádný olivový olej vyšší kvality. Extrahuje se pouze mechanickým procesem a za nízké teploty (do 28 stupňů Celsia) ve stejný den sklizně. Olivy musí být nejvyšší kvality a v optimálním bodě zrání. Fyzikálně-chemická analýza a ochutnávka potvrdí jeho kvalitu. Kdokoli však dokáže snadno rozeznat EPOO jen tím, že ho vyzkouší. Má ovocnou příchuť a má nízkou kyselost (mezi 0,2 ° a 0,3 °). Navíc kyselost nesouvisí se samotnou chutí, ale s horší kvalitou oleje, a představuje množství volných mastných kyselin, které obsahuje.
Proč EPOO?
Olivový olej, který není extra panenský, se získává smícháním EPOO s olejem, který neprošel zkouškami aromat, chuti nebo kyselosti, aby mohl být považován za extra panenský. Navíc EPOO obsahuje zdraví prospěšné látky jako jsou mononenasycené mastné kyseliny (kyselina olejová), vitamin E (antioxidant), fytosteroly (snižující cholesterol) a fenolických sloučenin (antioxidanty).
Kdy vařit s EPOO?
S EPOO uvaříte všechna jídla. Není pravda, že olivový olej je na smažení a extra panenský na dochucování. Jeden nebo druhý olej se doporučuje v závislosti na chuti, kterou chcete jídlu dát. Představte si, jak velkolepě a intenzivně by chutnala volská oka a grilovaná jídla s výraznou chutí dobrého extra panenského olivového oleje a jedinečností odrůd oliv (Hojiblanca, Picual, Arbequina). Jednoduše nezapomenutelně! Není možné překonat to, co nabízí EPOO. Zapamatujte si: s EPOO uvaříte všechna jídla. Olivový olej, který není extra panenský, je vhodné použít, jestliže nechcete, aby vařeným či dušeným jídlům převládala jeho dominantní chuť, zatímco při smažení bude lépe odolávat vysokým teplotám.
Jsou mononenasycené mastné kyseliny olivového oleje špatné?
Ne! Naopak, jsou velmi dobré. Špatné jsou nasycené mastné kyseliny. Olivový olej obsahuje mononenasycené mastné kyseliny, které jsou nejen neškodné pro tělo, ale také pomáhají zmírňovat škodlivé účinky živočišných tuků. Z tohoto důvodu se olivový olej považuje za velmi zdravý. Četné studie PREDIMED prokázaly, že působí proti ateroskleróze, oxidaci buněk a krevnímu tlaku, pomáhá při léčbě a prevenci cukrovky a některých typů rakoviny.
Přibírá se více z EPOO jak z jiného olivového oleje? Je rozdíl, zda je na smažení nebo dochucování?
Odpovídáme otázkou: Co váží více, kilo železa nebo kilo slámy? Stejně je to s otázkou, z kterých olivových olejů se tloustne? Jakýkoliv olivový olej má vždy stejný počet kalorií, čili 900 kcal na 100 gramů. To, zda přijmete více nebo méně, bude záviset na množství oleje, které zkonzumujete. V salátech zůstane většina oleje na dně nádoby, takže ho celý nezkonzumujeme. Jídlo, které obalíte a usmažíte, absorbuje více oleje, a tím pádem zkonzumujete i více kalorií.
V každém případě je denní doporučené množství oleje pro zdravou a vyváženou stravu přibližně 40 mililitrů (37 gramů).

