8 tipů, jak neplýtvat jídlem

- Pravidelně kontrolujte spíž a ledničku. Zapište si produkty, jejichž datum spotřeby brzy vyprší.
- Procvičte si systém FIFO (first in, first out): první potravina, kterou koupíte, bude první potravina, kterou zkonzumujete.
- Pravidelně kontrolujte data spotřeby a minimální trvanlivosti.
- Naplánujte si kompletní týdenní menu podle toho, jaké potraviny máte po ruce.
- Udělejte si seznam toho, co musíte koupit, včetně množství podle plánovaných jídel, počtu hostů atd.
- Také čerstvé potraviny nakupujte dle toho, jak je máte v plánu využít v týdenním menu.
- Zásobte spíž trvanlivými výrobky, jako jsou konzervy nebo mražené výrobky do mrazáku. To vám umožní v případě potřeby improvizovat.
- Potraviny uvnitř i vně chladničky dobře rozmístěte. Oddělujte vařené výrobky od čerstvých, maso a ryby od zeleniny a podobně.
Věděli jste, že každý rok se vyhodí více než 1,3 miliardy tun potravin? Jinými slovy, jde o třetinu světové produkce! A věděli jste, že takové množství jídla by dokázalo uživit 2 miliardy lidí? Tyto údaje uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Organizace dále dodává, že 42 % tohoto odpadu pochází z domácností a že by se tomuto plýtvání dalo předejít o 60 %.
Můžeme se na to podívat z různých hledisek, od výživového přes etické, hospodářské, sociální a environmentální. Jde o záležitost, do které bychom se měli zapojit všichni, protože ovlivňuje nás všechny. A pokud se ptáte, jak toho lze dosáhnout, níže vám nabízíme několik tipů, jak na to:

