Extra panenský olivový olej na vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak (hypertenze) je jedním ze závažných problémů veřejného zdraví v 21. století. Je hlavní příčinou úmrtí a postižení v rozvinutých zemích. Extra panenský olivový olej a středomořská dieta vám pomohou v boji proti hypertenzi. Poskytují potřebné látky potřebné k regulaci krevního tlaku.
Prvním krokem k prevenci hypertenze je dodržovat zdravé stravování. Různé studie, jako například španělský PREDIMED zjistily spojitost mezi konzumací polyfenolů (hlavní potravinový zdroj antioxidantů) a snížením rizika hypertenze. Středomořská dieta obsahuje velké množství potravin bohatých na polyfenoly: zelenina, olivový olej, ořechy, čaj, víno a červené ovoce.
Rozmanitost různých výrobků, které konzumujete a upřednostňování čerstvých, sezónních a minimálně zpracovaných potravin zajišťují rozmanitost živin a mohou maximalizovat pozitivní účinky vaší stravy.
Benefity extra panenského olivového oleje
Extra panenský olivový olej obsahuje velké množství polyfenolů (100-600 mg / kg), které mají velký vliv na stabilitu a nutriční vlastnosti oleje. Obsah fenolů v extra panenském olivovém oleji je ovlivněn různorodostí, umístěním, stupněm zralosti a způsobem extrakčního procesu pro daný olej. Při rafinovaní oleje se taktéž vytratí fenolové sloučeniny. Z těchto důvodů byste měli vždy sahat po extra panenském olivovém oleji.
Díky antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem konzumace extra panenského olivového oleje se zvýšeným množstvím polyfenolů snižuje oxidační stres a systémový zánět.
Váš talíř by měl obsahovat i ovoce, zeleninu, ořechy, semínka a olivy. Jsou dobrým zdrojem zdravých tuků, proteinů, přírodních antioxidantů a vlákniny.
Doporučujeme zvýšit příjem luštěnin a ryb a snížit příjem červeného masa. Neměli byste konzumovat více než 4 vejce týdně a potraviny s vysokým obsahem cukru a tuku konzumujte jen občasně v malých množstvích.
Polyfenoly a PREDIMED
Ve studii PREDIMED se účinek konzumace polyfenolů v arteriální hypertenzi hodnotil u 263 mužů a 325 žen s vysokým kardiovaskulárním rizikem ve věku 55 až 80 let. U osob s vyšší koncentrací polyfenolů se riziko hypertenze snížilo o 36 % ve srovnání s těmi, kteří měli nižší hladinu polyfenolů v těle.
Další dílčí studie přidělili 1139 účastníkům s vysokým kardiovaskulárním rizikem dietu na bázi sníženého příjmu tuků a dvě varianty středomořské stravy. Jedna byla doplněna o extra panenský olivový olej a druhá byla doplněna o ořechy.
Pomocí studie zjistily, že středomořské stravování s olivovým olejem a ořechy přispívají ke zvýšení celkového množství polyfenolů. Tato vysoká hladina polyfenolů vedla k pozitivnímu účinku na krevní tlak u starších obyvatel ve Středomoří.
Výsledky PREDIMED potvrdily, že strava s potravinami bohatými na polyfenoly (především extra panenský olivový olej a ořechy) by mohla mít zásadní význam v prevenci a léčbě hypertenze.

