Jak připravit salátový dresing? Nejprve ocet, pak olej

Sůl, ocet a olej tvoří základ dresinku každého salátu. Úspěch chutného salátu však závisí na kvalitě a množství těchto ingrediencí, jakož i od momentu, kdy je přidáte. Na dosažení nejlepší chuti sehrává pořadí důležitou roli.
Nejdříve sůl nebo ocet? Obě suroviny jsou základní dochucovadla salátů. V jakém pořadí je přidávat? Odborníci se nedokázali shodnout jednomyslně. Někteří říkají, že nejprve je třeba přidat sůl. Jiní tvrdí, že sůl jako tuhou a rozpustnou surovinu je lepší přidat až po octu, který ji rozpustí. V každém případě, obě suroviny přidávejte s rozvahou. Není nic horšího než prosolený či příliš kyselý salát.
Pokud nemáte rádi ocet, sáhněte po balzámovém octu z Modeny, který je slabší a méně kyselý než vinný ocet. Možná však nevíte, že existuje i mnoho dalších alternativ, například ocet ze šumivého vína (špan. Cava), jablečného moštu nebo medu. Ochutnejte a určitě si přijdete na své.
Olivový olej na závěr. Na tomto bodě se shodli všichni. Jednou z vlastností tohoto „tekutého zlata“ je vysoká hustota, která dokáže spojit všechny přísady. Pokud přidáte olej hned na začátku, vytvoří se kolem jídla vrstva, která zabrání absorpci soli a octa. Tím zabrání dobrému promíchání, což následně pocítíte i ve výsledné chuti.
Tip: Pokud jste si tyto tři produkty vybrali poctivě a přidali do salátu ve správném pořadí, nezapomeňte ho okamžitě konzumovat. Možná jste nevěděli, ale dochucovadla urychlují kažení zeleniny.
Jak zabráníte rychlému kažení salátů? Dresink si nachystejte do jiné nádoby a salát ochuťte těsně před konzumací. Nejdříve promíchejte ocet se solí. Po rozpuštění soli přidejte olej. Pro přípravu základního dresinku potřebujete čtyři lžíce extra panenského olivového oleje na lžíci octa (případně tři lžíce extra panenského olivového oleje, pokud ocet není příliš silný) a sůl. Pokud připravujete salát pro více lidí, nechte dresinky na stole. Každý si dresink přidá podle své chuti.

