JAK VYUŽÍT BALZAMOVÝ OCET Z MODENY

Vzhledem k tomu, že tenhle blog můžete číst odkudkoli na světě, je pravděpodobné, že nejste z italské Modeny a možná nevíte mnoho o jejím hvězdném produktu: balzamovém octě. Nebojte se, my vám řekneme, jak nejlépe využít tento sudový ocet vyrobený fermentací hustého sirupu vytvořeného po vaření hroznového moštu.
Nejlepší způsob, jak začít, je jednoduše pokapat nějakou zeleninou, maso (s hovězím a kachním masem dělá zázraky) nebo míchaný listový salát. Pamatujte na správné pořadí při dochucování: nejprve sůl, pak ocet a nakonec olivový olej – jinak nedosáhnete stejného výsledku. Přidejte jej do horkých pokrmů až na samém konci, abyste při vaření neztratili nic z jeho nádherných vůní.
Ale počkejte! Vyzkoušejte taky jak připravit zálivku vinaigrette z jedné části olivového oleje, jedné části balsamového octa a jedné části dijonské hořčice: je vynikající k uzeným rybám jako je pstruh nebo losos. Pokud máte chuť na sladké, klidně přidejte také med.

