Je na vaření lepší olivový olej nebo máslo?

Stará známá otázka, která má jedinou odpověď: olivový olej je mnohem zdravější, a proto je i vhodnější. Potvrdili to i vědci z Harvardské univerzity, kteří představili tzv. „Harvardský zdravý talíř“. Ten zobrazuje klasické složení potravinové pyramidy. Kromě ovoce a zeleniny tvoří součást zdravého stravování i tuky, které byste měli získávat prostřednictvím olivového oleje a ne másla. Kdo by mohl oponovat Harvardu?
Odůvodnění jsou následující: olivový olej dokáže při smažení odolat vyšším teplotám (až do 210 °C oproti 110 °C u másla). Jde o velmi důležitý faktor, protože se potravině při vysoké teplotě začne měnit chemické složení. To může způsobit tvorbu pro zdraví škodlivých látek, jakými jsou volné radikály. Pokud vezmete v úvahu, že průměrná teplota při smažení jídel je 180 °C, tak je olivový olej jasná volba.
Dále je třeba zmínit, že v případě másla jde o živočišný tuk (mléčný výrobek). Obsahuje 70 % nasycených mastných kyselin, které způsobují zvýšení hladiny cholesterolu v krvi, což může vést ke zvýšení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Na druhé straně olivový olej je rostlinný tuk s obsahem 10-15 % nasycených mastných kyselin. Navíc obsahuje 50 % až 82 % kyseliny olejové (omega-9), mezi 4 % až 8 % kyseliny linolové (omega-6) a méně než 1 % kyseliny linolenové (omega-3), které pomáhají v boji proti zvýšenému cholesterolu. Nezapomeňme ani na vitamin E a jeho antioxidační účinky a jistě uznáte, že v případě olivového oleje jde o jednoznačného vítěze.

