Co je to coupage z olivového oleje?

Kolikrát jste slyšeli slovo coupage ve spojení s víny? Věděli jste, že se používá také ve spojení s oleji? Kromě jednodruhovýchz olivových olejů (které se vyrábějí výhradně z jednoho druhu oliv), coupage z extra panenského olivového oleje spojuje při přípravě několik různých odrůd oliv. Obtížnost – nebo úspěch, podle toho, jak se na to díváte – spočívá ve správném výběru a zkombinování každé odrůdy.
Výběr nejlepších surovin je v tomto případě klíčovým krokem, abyste obdrželi produkt nejvyšší kvality. Jednotlivé odstíny každého extra panenského olivového oleje, ať už jde o jednodruhové nebo coupage,
se liší v závislosti na charakteristice sběru a příslušného roku. To se pak ukáže (podobně jako u vín) v jedinečném pocitu v ústech, který každý druh zanechá.
Důležitou roli při přípravě jakéhokoliv olivového oleje (a jakéhokoliv coupage) hraje mistr ve výrobě olivového oleje. Jde o člověka, který je odborníkem na lisování oliv a dohlíží na proces získávání každého druhu olivového oleje z různých odrůd oliv. A také na samotné coupage. Jeho odborné znalosti a odhodlání jsou základem pro produkci nejlepšího extra panenského olivového oleje a nejlépe zodpoví na otázku, jaký druh coupage je pravděpodobně nejpopulárnější u spotřebitelů.
Organoleptická analýza každé odrůdy a stupeň slučitelnosti chuti s jinými odrůdami – nejlepší z téže oblasti – pomáhají určit, které druhy oliv mají být smíšené v coupage. Cílem je vytvořit extra panenský olivový olej s velmi povzbuzujícím vzhledem, chutí a aroma. Výroba coupage umožňuje objevovat nové chutě a vůně a vyměňovat názory při degustaci, dokud nenajdete olej s jedinečnou kombinací různých oliv. Stejně jako každý dobrý extra panenský olivový olej lze degustovat coupage olivového oleje samostatně, abyste vychutnali všechny jeho vlastnosti. Můžete ho však využít i jako ochucovadlo, které obohatí chuť každého jídla.
Existuje mnoho druhů coupages jakož i směsi odrůd oliv, které se dají vyrobit. A seznam odrůd na celém světě je velmi dlouhý: Arbequina, Hojiblanca, Picual, Morisca, Blanqueta, Coratina, Rosciola, Koroneiki a Kalamata jsou jen některé odrůdy nacházející se v oblasti Středozemního moře, které se používají na výrobu jedinečných olivových olejů. Konkrétní druh coupage si můžete zvolit v závislosti na požadované sladkosti, intenzity, hořkosti nebo jemnosti jakou v ústech preferujete. Je třeba připomenout, že každá odrůda má svou vlastní chuť, barvu a aroma.

