Jídlo a nálada

Existuje nějaké propojení mezi tím, co jíme a naší náladou? Nebo může naši náladu ovlivnit to, co jíme? Faktem je, že jídlo hraje důležitou roli v našich životech a velká část našeho životního stylu se točí kolem událostí, které jsou spojené s jídlem. Stačí zmínit narozeninový mejdan, svatbu nebo narození miminka… Radost je oslavována jídlem, setkání s přáteli nebo pracovní schůzka se odehrává obyčejně v restauraci. A když jsme smutní nebo depresivní, často se uchylujeme k jídlu.
Jídlo hraje důležitou biologickou roli, je běžné, že jsme během dne hladoví. Zatím co pro některé lidi mají pořád hlad, jiní preferují jíst méně častěji. Jakkoliv to je, bylo dokázáno, že strávit několik hodin hladověním nebo vynecháním jídla, může způsobit pocit přecitlivělosti na jídlo, nedostatek koncentrace a ztráty paměti, změny nálad, depresi, podrážděnost a úzkost.
Na druhé straně, dieta bez karbohydrátů, ovlivňuje produkci serotoninu, neurotransmiteru, který je zodpovědný za náladu, chuť a spánek. Pokud nejíme dostatek karbohydrátů, můžeme mít horší náladu, cítíme více hlad, jsme nespokojeni a můžeme mít problémy se spánkem.
Abychom se vyhnuli přechodu ze stavu extrémního štěstí a aktivity do stavu plného smutku a únavy, měli bychom si vybrat potraviny, které trávíme pomalu jako například celozrnný chléb, oves nebo rýže basmati.
Nesmíme zapomínat, že jsme lidé, a že jedení nemusí být vždy spojeno s chutí do jídla. Protože jistým způsobem nekrmíme jen tělo, ale i duši. Musíme si uvědomit, kdy jíme pod tlakem emocí a najít rovnováhu mezi tím, co je výživné a mezi tím, na co máme zrovna velkou chuť.

