Olivový olej, kuchyňská trofej

Pokud byste chtěli spočítat, na co všechno můžete použít olivový olej, určitě by vám nestačily prsty na rukou. V následujícím článku vám uvedeme pár kulinářských tipů, ve kterých využijete olivový olej. Takže zápasit zástěru a do toho!
Za studena: od dresinku po marinády
Největší kouzlo extra panenského olivového oleje získáte v surové formě, tehdy můžete zachytit všechny jeho senzorické vlastnosti. Můžete jej použít na ochucení, přičemž dodává speciální šmrnc dokonce i čokoládovým zákuskem. Využijete ho i na přípravu marinád a dresinků, například stará dobrá klasika – marináda s česnekem a mletou paprikou. Kulinářské techniky, které mají konzervovat, změkčit nebo zjemnit aroma masa, se dnes vyskytují v mnoha receptech. Pokud jste se ještě nevyzkoušeli, doporučujeme. Uvidíte, že vás čeká jednoduchá příprava a chutný výsledek.
Netřeba zapomínat ani na konzervační vlastnosti olivového oleje. Už po staletí se extra panenský olivový olej používá jako přírodní konzervant čerstvých potravin jako mas, ryb, sýrů a zeleniny. Dokáže potraviny ochránit před nákazou. Proto je ideální surovinou pro přípravu polo-konzervované zeleniny, sýra a sušených rajčat nebo, pokud chcete mít po ruce vždy čerstvé bylinky.
A nejen za studena
Za studena poskytuje olivový olej to nejlepší ze sebe, avšak nezanedbatelné nejsou ani jeho vlastnosti, když mu přidáte na teplotě. Výborně snáší vysoké teploty, při kterých se nerozkládá ani neztrácí své kvality. Proto je vhodnou volbou i při kulinářských technikách spojených se smažením.
Navíc můžete ho použít i na zavařování (dlouhé vaření na jemném ohni), pražení (vaření na jemném ohni) nebo mírně pražení (vaření na silném ohni za stálého míchání). Jak sami vidíte, má zastoupení při kterékoliv kulinářské technice, která vyžaduje tuk.
Další zastoupení má i při přípravě jídla v troubě. Je ideální náhradou másla při mazání mís a perfektní na potraviny, které se budou péct nasucho bez páry. Obyčejná zelenina pokropená trochou olivového oleje, solí a pepřem je nejoblíbenější klasikou.
Sladké pečení
Extra panenský olivový olej je velmi dobrou emulzní látkou, která dodává texturu a tělo ostatním ingrediencím. Můžete to zpozorovat při zálivkách, omáčkách jako například majonéza a alioli nebo při přípravě studené španělské polévky salmorejo.
Hodí se však i k sladkým pochoutkám. Kromě zmíněné náhrady másla nebo margarínu se velmi dobře hodí k přípravě dezertů, například piškotového těsta, sušenek nebo mléčné rýže.

