Pamatujete si babiččiny recepty?

Jsou recepty jídel, které vyléčí špatnou náladu, rozchody či rýmu. Stačí zavzpomínat na staré časy, když jsme neměli náladu, utíkali jsme k babičce. Ta nám připravila lahodná jídla, při kterých jsme hned zapomněli na všechny problémy. Pamatujete si recepty vašich babiček? Podělte se o ně s námi.
1- Zeleninová polévka
Ingredience:
– 1 pórek
– 1 cibule
– 1 stroužek česneku
– 1 dýně
– 1 lžíce extra panenského olivového oleje Borges
– 200g tofu
– 500ml zeleninového vývaru
– sůl, pepř a muškátový ořech
Postup:
Česnek, cibuli a pórek osmahněte na extra panenském olivovém oleji. Okořeňte. Přidejte zeleninový vývar a povařte 20 minut. Na pánvi osmahněte dýni se sýrem tofu nakrájeným na kousky a troškou muškátového oříšku. Přidejte vývar a nechte odstát 10 minut.
2- Cibulová polévka
Ingredience:
– 2 cibule
– 1l zeleninového vývaru
– sůl, pepř a muškátový ořech
– 2 krajíce osmaženého chleba
– 2 lžíce extra panenského olivového oleje Borges
– 500g brambor
– trochu sýra gruyère
Postup:
Cibuli nakrájejte na kolečka, oloupejte a nakrájejte brambory. Na olivovém oleji osmažte cibuli a přidejte brambory. Až budou dozlatova, přidejte teplý vývar a špetku muškátového oříšku, sůl a pepř. Přidejte 500ml vody a vařte na mírném ohni asi 30 minut. Všechno dobře rozmixujte, přidejte osmažený chléb nakrájený na kostičky a posypte sýrem. Dejte zapéct do trouby na 10 minut.
3- Žampionová polévka
Ingredience:
– 500g žampionů
– 1 cibule
– 1 stroužek česneku
– 1l zeleninového vývaru
– 4 lžíce extra panenského olivového oleje Borges
– sůl
Postup:
Cibuli a česnek osmahněte dozlatova na olivovém oleji. Přidejte žampiony nakrájené na plátky a poduste. Přidejte zeleninový vývar a vařte 20 minut. Dobře rozmixujte, okořeňte a ozdobte podle svého gusta, např. petrželovou natí.
4- Avokádová polévka
Ingredience:
– 4 avokáda
– 1l kuřecího vývaru
– ½ smetany na vaření
– sůl a pepř
– máta nebo aromatický Borges olivový olej s citrónem
Postup:
Avokáda rozmixujte, přidejte kuřecí vývar a dejte vařit. Když se začne polévka vařit, odstavte. Přidejte smetanu a nechte odstát 5 minut. Ozdobte mátou nebo pokapejte aromatickým olivovým olejem s citrónem.

