Ploché břicho díky středomořské stravě

Věděli jste, že středomořské potraviny ve spojení s olivovým olejem a ořechy pomáhají snížit obezitu v oblasti břicha? Přečtěte si blíže o této dietě:
Mít nebo nemít ploché břicho není jen estetická záležitost, jde především o zdraví. Obezita v oblasti břicha může být příznakem metabolického syndromu. Způsobuje v těle změny, které mohou způsobit zvýšení krevního tlaku, hladiny triglyceridů, snížení hladiny „dobrého“ cholesterolu a vysokou koncentraci cukru v krvi. Tato nemoc postihuje 25% dospělých obyvatel v rozvinutých zemích a může vést k riziku vzniku cukrovky, onemocnění srdce nebo může vést až k smrti. Jde o závažnou věc.
Zhubnout v oblasti břicha je krok ke zlepšení zdraví. Jak toho však docílit? Zkuste středomořskou stravu obohacenou olivovým olejem a ořechy. Na základě nedávného pokusu až 28,2% lidí trpících metabolickým syndromem dokázali toto onemocnění překonat pomocí změn ve stravování.
Výzkumu se zúčastnilo 5801 dobrovolníků, muži a ženy ve věku 55 až 80 let, kteří měli zvýšené riziko výskytu kardiovaskulárního onemocnění. Téměř 64% z nich trpěli metabolickým syndromem. Zúčastněným stanovili náhodné diety. Část z nich dodržovala středomořské stravování, doplněné o extra panenský olivový olej, další měli dietu doplněnou o ořechy a poslední skupina měla dietu na bázi sníženého příjmu tuků. Po téměř 5 letech dodržování diet výzkumníci vyvodili závěr, že skupina, která dodržovala středomořskou dietu měla nejlepší výsledky. Snížil se jim objem pasu a hladina glukózy v krvi. Ze zúčastněných až 28,2% přestali trpět metabolickým syndromem.
Jak říká vedoucí výzkumu, Jordi Salas-Salvadou: „Jelikož u skupin nedošlo k rozdílu při ztrátě váhy nebo kalorickém příjmu, pozorované změny můžeme připsat typům diet.“

