Potěšte chuťové buňky! Tipy na různé kombinace a dresinky salátů.

- Zelená je dobrá. Používáte jako základ vždy ledový salát? Změňte hned první krok: použijte špenát (nejlépe baby špenát), řeřichu, čínské zelí, dubový salát, mix pestrého salátu, rukolu, červené zelí, polní salát, čekanku či jiné. Stejné pravidlo platí i v případě rajčat. Je škoda při tolika odrůdách sáhnout pokaždé po stejné.
- Svět dresinků. Připravit dressing (zálivku) v misce není totéž jako přidávat olej, ocet a sůl odděleně. Jednoduchý dressing dodá salátu mnohem lepší chuť. Klasická zálivka: lžíce extra panenského olivového oleje, lžička octa, sůl a pepř.
- Do nekonečna a ještě dál. Otevřete svou mysl: svět salátů nesestává pouze z ledového salátu a rajčat. Sáhněte například po luštěninách jako beluga čočka, fazole, rýže, quinoa, kuskus, brambory nebo jakékoliv krátké těstoviny. Vhodná je i studená zelenina (uvařte a nechte vychladnout například zelené fazolky nebo syrovou cuketu nakrájenou na tenké proužky). Leckterá z těchto surovin tvoří ideální základ pro studený salát.
- Přidejte ovoce. Mohou být nakrájené nebo v dresinku. Kousky melounu, kostky jablka, plátky jahod, broskví a nektarinek. Perfektně se hodí k jakémukoliv zelenému základu a dobrému balzamikovému octu (především krém na bázi balzamikového octa). Pokud nemáte ovoce nebo nepreferuje takovou kombinaci, můžete sáhnout po krémech na bázi balzamikového octa s ovocnou příchutí. Existují malinové, jablečné, mangové a jiné příchutě. Salátu dodají výjimečnou chuť, kterou jste hledali!
- Další suroviny. Kromě ovoce můžete přidat i jiné ingredience, které salátům dodají originalitu. Například tuňák, velký výběr druhů sýra (vždy najdete nový druh, který se bude k vašemu salátu hodit), krutony, kukuřice (zrna nebo baby kukuřice), okurka, celer, avokádo, mořské řasy, paprika, mrkev, houby, kuře, šunka , syrové ryby, uzené ryby, krevety … Popusťte uzdu představivosti, abyste mohli připravit co nejoriginálnější saláty.
- Suché plody, ořechy a semínka jsou velcí spojenci. Vlašské ořechy, kešu oříšky, mandle, pistácie, lískové ořechy, rozinky, sušené meruňky a švestky (bez pecek), piniové oříšky, dýňová a sezamová semínka, mák a jiné. Určitě nezapomeňte na tyto skvělé ingredience!
- Závěrečné dochucení. Pažitka, fenykl, petržel, máta, koriandr, bazalka… Zakončete salát s použitím nějaké aromatické bylinky a vychutnávejte!
Patříš mezi ty, kteří si myslí, že jsou saláty nudné a nejsou různorodé? Přečtěte si následující tipy a načerpejte inspirace na letní, zdravé, svěží a chutné saláty.
Sáhněte po různých druzích octů: balzámový ocet z Modeny, Sherry ocet, vinný ocet, z cideru, medu nebo s výtažkem z estragonu. Další možností je použít krém na bázi balzamikového octa, který má hustší konzistenci. Pro ty lenivejší či praktičtější existují již připravené dressingy ze sóji, ořechů nebo hořčice. Každý z nich dodá salátu jedinečnou chuť.
Tip: Uvařte a nechte vychladnout quinou. Nakrájejte na kostky červenou, žlutou a zelenou papriku. Cibuli nakrájejte nadrobno. Přidejte feta sýr, cherry rajčata a vypeckované a na kroužky nakrájené olivy. Podávejte s dresinkem z balzamikového octa z Modeny.
Tip: Smíchejte zeleninu, na měsíčky nakrájenou broskev, hrst na kostky nakrájeného sýra čedar, drcené ořechy, krém na bázi balzamikového octa z Modeny, extra panenský olivový olej a špetku soli a pepře. Nemáte broskve? Nevadí, použijte krém na bázi balzamikového octa z Modeny s ovocnou příchutí.
Tip: baby špenát, rozdrcený modrý sýr, hrst pistácií a dresink s balzámovým octem z Modeny.

