Proč je středomořská dieta tak ceněná?

Středomořská dieta jde daleko za rámec jednoduchých výživových zásad. Představuje životní styl založený na zdravé a vyvážené stravě, který si navíc klade za cíl obnovit typické recepty a produkty středomořské kulinářské tradice. Co si přát víc? Benefity středomořské diety jsou tak významné, že v roce 2010 byla prohlášena za nehmotné kulturní dědictví lidstva.
Jedním ze základních produktů středomořské diety je olivový olej, který má nespočet předností. Jedná se o potravinu bohatou na vitamín E, betakaroten a mononenasycené mastné kyseliny, které jí dodávají kardioprotektivní vlastnosti. Ve skutečnosti, evropská studie PREDIMED potvrzuje, že středomořská dieta doplněná o ořechy a extra panenský olivový olej snižuje riziko vzniku závažných kardiovaskulárních onemocnění, jako je cévní mozková příhoda, infarkt myokardu nebo úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění, a to až o 30 %.
Tato strava je autentickým pokladem, který v průběhu staletí obstál v různých gastronomických postupech a který dodává pokrmům jedinečnou chuť a vůni. Není nic lepšího než pramínek extra panenského olivového oleje, ať už na vaření nebo zastudena: pokud jej použijete při přípravě svých pokrmů, budete mít prospěch ze všech jeho kvalit a budete si moct užívat jeho lahodnou chuť.

