Řekněte, co hledáte, a my vám poradíme, který olivový olej použít

Všichni se shodují, že olivový olej je gastronomickým pokladem. Jde o přirozený antioxidant, který zabraňuje vývinu kardiovaskulárních chorob a pomáhá zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu. Jaké jsou různé odrůdy a kdy použít aromatizované oleje? Je podstatné, zda je olej organický? V tomto článku se pokusíme na vše odpovědět.
Jste v obchodě a vybíráte z olejů, ale nevíte, který z nich vybrat? Základními otázkami jsou: na co ho chcete použít a jaké vlastnosti chcete, aby olej měl. Jakmile budete vědět odpověď na tyto otázky, zbytek bude jednodušší. Každopádně se nemusíte obávat, protože kterýkoli extra panenský olivový olej vyberete, bude to ten ideální.
Chci jemný olej: Sáhněte po odrůdě Arbequina. Jemné aroma z mandlí a zeleného jablka z něj tvoří elegantního společníka. Dokonale se hodí k mořským plodům nebo rybám. Je ideální pro přípravu zákusků, u kterých jste si nebyli jisti, jaký typ olivového oleje bude vhodný. Jednoduše olej se stylem.
Chci ovocný olej: Vyzkoušejte odrůdu Hojiblanca. Jde o jedinečný olej s jemnou ovocnou příchutí. Zároveň však zanechá intenzivní příchuť v ústech. Hojiblanca vždy přináší jedinečnost takovým jídlům, které potřebují svěžest a rovnováhu, aniž byste vyloučili chutě ostatních složek. Zkuste například na přípravu gazpacha a marinád.
Chci silný olej: Vsaďte na odrůdu Picual. Je ideální volbou, pokud hledáte intenzivní olej, který zanechá silnou chuť. Perfektně se hodí k octové zálivce. Chcete trošku zintenzivnit chuť uzených šunek a sýrů? Přidejte špetku oleje a objevíte nové a neuvěřitelné kombinace chutí.
Chci olej šetrný k životnímu prostředí: Vyberte z ekologické produkce. Tyto oleje se získávají z odrůd, ve kterých nebyly použity žádné chemikálie. Jsou prospěšné nejen pro půdu, ale i pro spotřebitele, který dostane produkt se všemi svými vlastnostmi v perfektním stavu. Takový typ oleje je nejvíce využíváný a udržitelný.
Chci jiný olej: Rozhodněte se pro jednu z chutí. Chcete-li při mimořádných příležitostech překvapit, je nejjistější možností vybrat olej, který zanechá na hosty dojem. Pro tyto chvíle jsou ideální ochucené oleje. Dodávají jídlům jemnou příchuť například česneku, bazalky, zázvoru nebo citronu. Mít zásobu ochucených olejů ve spíži je základ. Důležité je vědět, kdy a ke kterým jídlům olej použít. Věděli jste, že olivový olej s pepřem se výborně hodí k rizotu?

