Slavnostní menu se středomořskou kuchyní

Středomořská kuchyně nabízí vynikající jídla, která potěší chuťové pohárky a prospěje zdraví. Je ideální volbou nejen při každodenních použití, ale i při slavnostních příležitostech.
V následujícím menu nabízíme jednoduchou a zdravou kombinaci moře, země a dezertů: jako předkrm nabízíme paštiku ze sýra a ořechů, hlavním jídlem jsou restované těstoviny s mušlemi a lososem a jako dezert jablečno-rozinková taštička.
Při přípravě paštiky nahraďte smetanu neslazeným zahuštěným mlékem se sníženým obsahem tuku. Těstoviny dochutí šťáva z mušlí, takže není třeba přidávat omáčky. Jablečno-rozinková je novou verzí populárního jablečného štrúdlu. Na jeho přípravu použijte těsto filo, které je lehčí a méně kaloričtější než listové těsto. Vychutnejte si tři jednoduchá, chutná a zdravá jídla!
PŘEDKRM: SÝROVO-OŘECHOVÉ PAŠTIKY
* 180 g zralého sýra
* 180 g modrého sýra
* 200 g roztíratelného sýra
* 30 g ořechů
* 160 g neslazeného zahuštěného mléka
Odstraňte kůru ze všech sýrů a nakrájejte. Všechny ingredience smíchejte v mixéru. Přidejte špetku muškátového ořechu a pepře.
Zralý sýr můžete nahradit i za polozralý, případně zkombinovat oba druhy. Ořechůem dodáte extra chuť, pokud je předtím dáte péct na 8 minut do trouby.
HLAVNÍ JÍDLO: TĚSTOVINY S MUŠLEMI A UZENÝM LOSOSEM
* 500 g těstovin (špagety)
* 250 g mušlí
* 200 g na kousky nakrájeného uzeného lososa
* ½ sklenice bílého vína
* 4 stroužky nakrájeného česneku
* ½ cibule
* Extra panenský olivový olej Borges
* Čerstvá petržel
Uvařte těstoviny. Sceďte a přidejte trochu extra panenského olivového oleje. Na pánvi nebo v hrnci s extra panenským olivovým olejem osmažte nakrájený česnek a cibuli. Přidejte mušle, víno, osolte a opepřete. Nechte vařit asi 5 minut na velkém ohni. Nakonec přidejte těstoviny a nakrájeného uzeného lososa. Dobře promíchejte a můžete podávat. Hotový talíř můžete ozdobit nakrájenou petrželkou.
DEZERT: JABLEČNO-ROZINKOVÉ KAPSIČKY
* 3 žlutá jablka
* 4 pláty těsta filo
* 20 g másla
* 60 g rozinek
Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Přidejte na pánev s máslem a nechte změknout. Přidejte rozinky a vařte dalších 5 minut. Odstavte a odložte. Na střed nataženém cesta přidejte nádivku. Pláty zavřete a vrch zavažte kuchyňským provázkem. Na plech rozložte pečící papír a umístěte taštičky. Pečte 8 minut na 190 ° C.

