Zavařená domácí rajčata

Léto je sezóna rajčat a ideální čas na zavařování. Přestože se nikomu v teplém počasí nechce trávit čas v kuchyni, zavařené rajčata vám pomohou při přípravě mnoha jídel v zimě. Nachystejte si spíž na celý rok.
1. Odstraňte stopku z rajčat, dobře omyjte, navrchu udělejte nožíkem křížek a vařte minutu ve vařící vodě.
2. Odstavte z ohně, sceďte a opatrně oloupejte. Během celého procesu zacházejte s rajčaty jemně, čím méně jimi budete manipulovat, tím chutnější budou.
3. Dejte vařit vodu do velkého hrnce. Láhve na zavařování nechte vyvařit přibližně 5 minut a vysušte.
4. Rajčata nakrájejte na polovinu, abyste se zbavili přebytečné vody a naskládejte do zavařovacích lahví. Rajčata můžete uchovat i rozdrcené, stačí je rozmixovat před konzervováním.
5. Když budou rajčata naskládána těsně na sobě, přidejte extra panenský olivový olej po okraj láhve, můžete přidat i bazalkový nebo bobkový list a pořádně zavřete. Důležité je, abyste vytlačili veškerý vzduch z láhve.
6. Opět dejte vařit vodu ve velkém hrnci. Naplněné láhve ponořte svisle a nechte vařit 30 minut. Chcete-li se přesvědčit, zda je láhev dobře zavřená, otočte ji víčkem dolů.
A je hotovo! Zavařené láhve odložte na chladné a suché místo, vydrží přibližně rok.
Tipy a triky:
* Přidejte pár stroužků česneku, papriky a máte hotový základ na lečo.
* Hodně práce ušetříte, pokud ještě před zavařováním rajčata osmahnete na extra panenském olivovém oleji. Rajčata stačí dusit na mírném ohni 2 hodiny, pak dobře sceďte, abyste se zbavili semínek. Doporučujeme zavařit jednu polovinu se syrovými a druhou se smaženými rajčaty.
* Můžete si udělat i výbornou a výživnou omáčku na těstoviny. Přidejte k rajčatům cibuli, mrkev a jinou zeleninu podle chuti.

