Znáte rozdíl mezi zelenými a černými olivami?

Zelené nebo černé? Máte raději silnou chuť černých nebo jemnou chuť zelených oliv?
Ve skutečnosti oba druhy pochází ze stejného stromu. Rozdíl je v tom, že zelené olivy se sbírají jako první. Všechny olivy jsou zpočátku zelené (příkladem jsou i extra panenské olivové oleje). Zráním se začnou zabarvovat do fialového odstínu, dokud úplně nezčernají. Černé olivy mají silnější chuť a déle vydrží. Obsahují i více kalorií. Některé druhy černých oliv mohou obsahovat dvojnásobek kalorií než zelené olivy. Z pohledu nutričních hodnot jsou však oba druhy velmi podobné.
Zelené olivy se sbírají počátkem léta, kdy se plody začínají objevovat. Poté začnou tmavnout. Nejprve mají načervenale-růžovou barvu, která pak přechází do vínové barvy, až nakonec zůstanou černé. Zelené olivy se po sklizni musí propláchnout v alkalickém roztoku, aby se tak zbavili hořkosti (jelikož při sklizni ještě nebyly zralé) a poté se konzervují v nálevu.

