DAL

Složení
* 100gr červené čočky
* 20gr Ghee (očištěné máslo) *
* Borges Classic olivový olej
* 1 středně velká cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 čajová lžička strouhaného zázvoru
* mleté chilli
* 1 lžíce garam masala
* 2 zralé rajčata
* Borges strouhaný kokos

Pro 4 osoby

40 minut

Snadné

KROK ZA KROKEM
Položte ghee na pánev a zlehka osmažte cibuli s jemně nasekaným česnekem. Přidejte čočku, mleté chilli, garam masala, nakrájená rajčata a sůl. Zakryjte na šířku dvou prstů vodou nad hladinu čočky a vařte při nízké teplotě za stálého míchání. Přidejte vodu, pokud je třeba (pokud se vývar vyvaří), ale ne zbytečně mnoho. Míchejte dokud čočka není velmi jemná a začne se z ní tvořit pyré. Nakonec Dal posypte strouhaným kokosem.* K očištění másla ho potřebujeme vařit v dvojitém vařiči. Pokud bychom ho položili přímo na teplo, shořelo by. Když se máslo roztaje, vodná bělavá část se oddělí od tuku, který je úplně žlutý. V tomto okamžiku můžeme odstranit tuk a dbát na to, abychom při tom neodstranily syrovátku (bělavou tekutinu).

Nutriční tipy
Pokud chceme dát tomuto pokrmu středomořský nádech, nahraďte ghee za Borges jemný olivový olej a přidejte trochu Borges strouhaného kokosu. Tímto způsobem vyměníme tuk másla za olivový olej, potravinu s vysokým obsahem antioxidantů a vitamínů, a doplníme ho o vitamíny, minerální látky, stopové prvky a esenciální živiny z kokosu. Navíc čočka je potravina velmi bohatá na živiny, zejména vlákninu, která nám pomáhá eliminovat cholesterol, bojovat proti zácpě, kontrolovat naši váhu a kardiovaskulární zdraví.Šéfkuchař: Josep Maria Luque · 8cadires.com


SOUVÍSEJÍCÍ RECEPTY
