HOUBOVÁ TERINA S PÓRKOVOU OMÁČKOU

Složení
- 150 g slaniny
- 2 cibule
- 500 g různorodých hub
- 10 plátků chleba bez kůrky
- 4 vejce
- 300 g smetany ke šlehání
- 1 lžička provensálských bylinek
- sůl
- pepř
- Borges Original extra panenský olivový olej
- 2 pórky
- 50 g másla
- 200 ml zeleninového vývaru
- Sůl
Na pórkovou omáčku:

4

2,5 hodiny

středne náročný

KROK ZA KROKEM
Na extra panenském olivovém olejinejdříve orestujte nakrájenou cibuli do zlatova, restujte zhruba 10 minut. Přidejte houby a vařte na mírném ohni, dokud se neodpaří voda. Vejce rozšlehejte se smetanou, přidejte provensálské bylinky, sůl a pepř.Do hranaté formy na pečení vyskládejte, podle tvaru formy, proužky slaniny. Na ně umístěte nakrájený chléb. Dále postupně vrstvu osmahnutých hub, další vrstvu nakrájeného chleba, osmahnutých hub a tak dále, dokud formu nevyplníte. Nahoru vložte další vrstvu slaninu. Zalijte smetanou s rozšlehaným vejcem a počkejte, dokud se směs nevsákne do chleba. Zakončete několika dalšími plátky slaniny. Zakryjte alobalem a vařte 90 minut ve vodní lázni při teplotě 150 ºC.
Omáčka:
Pórek očistěte a najemno nakrájejte. Osmahněte jej na másle se špetkou soli. Přidejte zeleninový vývar a nechejte zredukovat zhruba na polovinu objemu. Následně směs rozdrťte a přeceďte, abyste získali velmi jemnou strukturu.
Terinu rozkrájejte na plátky a podávejte s teplou omáčkou.


SOUVÍSEJÍCÍ RECEPTY
