Musaka

Složení
* 600 g jehněčího (nebo hovězího) masa
* 3-4 lilky
* 3-4 brambory
* 2 malé cibulky
* 400 g nakrájených rajčat
* Borges extra panenský olivový olej
* sůl
* koření
* 3 čajové lžičky skořice
* 125 g nastrouhaného sýru Ementál
* 1 malý pohár bílého vína
Bešamelová omáčka (pokud jste ji koupili v obchodě, budete potřebovat 400 ml):
* 1 lžíce másla
* 1 lžíce mouky
* ½ litru mléka
* muškátový oříšek

Pro 6 osob

90 minut

středně náročné

KROK ZA KROKEM
Krok 1: Cibuli nakrájejte a osmažte na pánvi.Krok 2: Přidejte rajčata a víno, vařte 5 minut při vysoké teplotě.
Krok 3: Přidejte mleté maso, sůl, skořici a pepř, dobře promíchejte a vařte dalších 5 minut při vysoké teplotě. Následně snižte teplotu a vařte 25-30 min.
Krok 4: Pokud nemáte koupenou bešamelovou omáčku, připravte si ji nyní. Dejte lžíci másla na pánev a když se začne tát, přidejte mouku a smažte, abyste odstranili syrovou chuť. Postupně přidejte mléko a za stálého míchání se zahustí. Přidejte muškátový oříšek.
Krok 5: Mezitím nakrájejte brambory na 1 cm plátky a lilek na 0,5 cm plátky. Vysmažte je odděleně v množství extra panenského olivového oleje. K odstranění nadbytečného množství oleje použijte papírové utěrky.
Krok 6: Připravte talíř, nejprve naložte vrstvu brambor, pak vrstvu lilku a potom vrstvu masa. Postup opakujte ještě jednou.
Krok 7: Na vrch nalijte bešamelovou omáčku a nastrouhaný sýr. Pečte v troubě 40-45 minut při 200 stupních.


SOUVÍSEJÍCÍ RECEPTY
