Zapékaný lilek s parmezánem

Složení
* 4 středně velké lilky
* 2 stroužky česneku
* 800 g rajčat
* 80 ml extra panenského olivového oleje Borges
* 150 g strouhaného parmezánu
* 1 polévková lžíce nasekaného čerstvého oregana
* Sůl a pepř podle chuti

6

40 minut

snadné

KROK ZA KROKEM
Lilky omyjte a podélně překrojte na polovinu. Položte je na desku, osolte a nechte odstát půl hodiny. Potom z lilků omyjte zbytky soli a osušte je kuchyňským papírem.Stroužky česneku jemně osmahněte dozlatova na pánvi s trochou extra panenského olivového oleje. Přidejte nakrájené rajče a lehce jej smažte, asi 10 minut. Přidejte sůl, pepř (a případně špetku cukru). Chvíli povařte na mírném ohni a pak rozmixujte v mixéru.
Lilky osmahněte zvlášť na pánvi s dostatečným množstvím oleje, dokud nezačnou měknout. Do zapékací mísy pak umístěte vrstvu lilku, rajčat a navrch vrstvu strouhaného parmezánu nebo jiného sýra (vyzkoušejte například Burrata). Vrstvení opakujte, dokud nenaplníte zapékací mísu nebo dokud nevyčerpáte ingredience.
Nakonec posypte poslední vrstvou parmezánu, oreganem a pečte na 180 ° C asi 20 minut.


SOUVÍSEJÍCÍ RECEPTY 
